COVID-19 info: We think about your safety
Gyors ajánlat
Medora-Hero

Savjeti i trikovi za posjet Parku Prirode Biokovo

Kada posjetite Podgoru ili samo prolazite kroz južnu Hrvatsku, Park prirode Biokovo svakako treba biti na popisu mjesta koje trebate posjetiti. U daljnjem tekstu ćemo vam dati neke korisne informacije o posjetu ovoj prekrasnoj planini.
 
O PARKU PRIRODE BIOKOVO

Kada ste u Podgori ili se vozite Makarskom rivijerom, ne možete ne primijetiti planinu Biokovo i gotovo vam se čini da vas zove da je posjetite. Park prirode Biokovo ne obuhvaća cijelu planinu već dio iznad grada Makarske. Planina Biokovo najveća je planina u Dalmaciji i ova planina ne prestaje oduševljavati. Park prirode osnovan je 1981. godine i jedno je od najpopularnijih mjesta za planinarenje u Hrvatskoj. Vrh Vošac koji se uzdiže točno iznad grada Makarske jedan je od najposjećenijih vrhova na planini, no nije i najviša točka. Sv. Jure je najviši vrh planine Biokovo s visinom od 1762 metra, te kada je vrijeme vedro vaš pogled može sezati čak i do kopna Italije.
U parku prirode Biokovo postoje mnoge endemske vrste, a o bioraznolikosti parka možete saznati iz knjižice koju ćete dobiti na ulazu u područje parka.
 
ULAZ U PARK I NAKNADA

Brojni su načini na koji možete ući u park prirode Biokovo. Pješačke staze naš su omiljeni način istraživanja parka, ali vožnja automobilom kroz njega mogla bi vam biti prikladnija. Većina turista koji posjećuju park se do vrha odluče voziti Biokovskom cestom. Nekoliko je razloga za to. Prije svega, lakše je voziti se u klimatiziranom automobilu nego pješačiti po vrućini preko četiri sata. Drugo, korištenjem automobila možete vidjeti i doživjeti većinu ponude parka, pogotovo ako kombinirate vožnju automobila i planinarenje. Ali, vožnja automobila može imati neke nedostatke i spomenut ćemo ih u jednom od daljnjih odjeljaka. Najčešće korištena ulazna točka u park prirode Biokovo je ona na cesti koja povezuje Makarsku i Vrgorac. Ovaj je ulaz polazna točka ceste koja prolazi kroz park i u njega je dozvoljen ulaz automobilima, motociklima, biciklima i kombijima. Budući da je cesta uska, ulaz za velika autobusna vozila nije dozvoljen.
 
Cijena dnevne karte za park prirode Biokovo za odrasle osobe iznosi 60 kuna, dok je za djecu do 7 godina starosti posjet parku besplatna. Za trodnevnu kartu platit ćete 120 kuna, dok će vas sedmodnevna karta koštati 300 kuna. Ne morate dodatno plaćati svoj automobil, plaćate samo kartu za osobe u njemu. Važeću kartu je potrebno nositi sa sobom cijelo vrijeme dok ste u posjetu parku, jer vas zaposlenici Parka mogu zatražiti na uvid u bilo kojem trenutku.
 
KAKO ISTRAŽITI PARK PRIRODE BIOKOVO

Vožnja parkom jedan je od najprikladnijih načina za istraživanje Parka. Jednostavno vozite i zaustavite se kad god vidite nešto zanimljivo. Vožnja parkom omogućit će vam da vidite većinu njegovih atrakcija, pa tako i najljepši pogled u Dalmaciji – vidikovac Biokovo Skywalk. S druge strane, u parku ima mjesta koja nisu dostupna automobilom, a planinarenje je jedini način uživanja u tim mjestima. Vrhovi Vošac i Sv. Ilija su samo jedna od takvih mjesta. Morate biti oprezni kada krećete u planinarsku avanturu, a pješačenje po Biokovu ne preporučujemo osobama koji nemaju prethodnog planinarskog iskustva. Pješačenje planinom Biokovo moglo bi se pokazati izazovnim čak i za iskusne planinare. Provjerite jeste li dobro pripremljeni i imate li dovoljno vode. Ako planinarite Biokovom u ljetnim mjesecima, na tu avanturu krenite što ranije u jutro, jer vrućina u kasnijim satima može biti neizdrživa.
 
VOŽNJA PARKOM

Cesta koja vodi kroz Park prirode Biokovo je otvorena svaki dan od 7.00 do 20.00 sati. Cesta započinje prekrasnom panoramom Dalmatinskih otoka i Biokovskih stijena koje se protežu sve do Jadranskog mora, a od ljepote pogleda bi vam mogao na kratko zastati dah.
Želimo vas upozoriti da je cesta Parka prirode Biokovo uska i da zahtijeva određeno vozačko iskustvo, te se nadamo da zahtjevna cesta i određene gužve koje se mogu pojaviti na ulazu u Park neće umanjiti vaše oduševljenje ovim prekrasnim mjestom. Budite spremni da ćete sigurno u jednom trenutku, kada u suprotnom smjeru naiđe drugo vozilo trebati voziti unatrag.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili Vam trebaju dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte, a kada posjetite Park prirode Biokovo podijelite vaše uspomene i fotografije s nama. Samo tagitajte #lovepodgora. 😊
 
 
Choose a room Choose a room
Contact