COVID-19 info: Mislimo na Vašu sigurnost
Brza ponuda
Medora-Hero

Počnite svoju hrvatsku planinarsku avanturu u Podgori kraj Makarske

Planinarenje u blizini Podgore jedna je najboljih aktivnosti kojom se možete baviti na odmoru. Podgora je jedno od najslikovitijih mjesta u Dalmaciji, što čini planinarenje u ovom predjelu uistinu jedinstvenim iskustvom. Priroda je čudesna s prekrasnim izvorima vode, vapnenačkim stijenama, starim selima i miomirisnim borovim šumama. 
 
Penjanje na planinu Biokovo također može biti nevjerojatno iskustvo. Iako je uspon prilično zahtjevan, samo iskustvo će vas obogatiti, a osjećaj u trenutku kada stignete na vrh je neponovljiv. Na planini Biokovo možete se baviti različitim aktivnostima, kao što su planinarenje i padobransko jedrenje. Sve ovo i još mnogo toga čeka Vas ako se smjestite u blizini Podgore ili odsjedate u prekrasnom hotelu Medora Auri. 
 
Krajolik Podgore je zadivljujući i savršen za istraživanje planinarskih staza, a s Biokova se pruža veličanstven pogled. Spokoj i prirodne ljepote koji ćete pronaći ondje ne mogu se opisati riječima, već ih morate iskusiti sami. Međutim, planinarenje je vrlo naporna aktivnost, stoga ako ste početnik, držite se sljedećih savjeta koji će Vam olakšati planinarenje. 
 
  • Nemojte nositi previše stvari sa sobom jer to može biti opasno, a i brže ćete se umoriti. Odjenite laganu odjeću koja se brzo suši. 
  • Ponesite bocu vode koja nije teška i lako se nosi. Također je preporučljivo da sa sobom ponesete suhu hranu jer biste mogli ogladnjeti.
  • Sa sobom uvijek imajte pribor za prvu pomoć i višenamjenski nožić jer nikada ne znate kad vam može zatrebati. Također ponesite plastiku kojom ćete obložiti unutrašnjost ruksaka kako biste očuvali opremu suhom u slučaju kiše. 
  • Nemojte paliti vatru u šumi ako je ikako moguće, jer time možete uzrokovati golemu štetu, ali za svaki slučaj ipak ponesite upaljač ili šibice. Možda ćete ipak morati zapaliti vatru da nešto skuhate ili se ugrijete ako se nađete negdje gdje je hladno. U slučaju kiše sklonite se u špilju i čekajte da prestane. Ako ipak zapalite vatru na planinarskom izletu, nemojte je zaboraviti ugasiti prije nego što odete. Ako nemate vodu kod sebe, uzmite malo zemlje i njome prekrijte vatru dok se potpuno ne ugasi. 
  • Uvijek odjenite odjeću koja je prikladna za vrijeme u tom trenutku. Također se preporučuje da sa sobom uvijek imate pokrivala za glavu jer se vremenski uvjeti na planini često mijenjaju. Zaštitite ruke od snažnih i hladnih vjetrova i spakirajte pokrivala za glavu. Vrlo je važno da ugrijete glavu, pogotovo ako planinarite dulje razdoblje.
  • Obavezno je nošenje kvalitetne obuće koja štiti zglobove tijekom planinarenja. Međutim, nije uvijek lako pronaći kvalitetnu obuću, stoga morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Pobrinite se da obuća što bolje prianja uz stopalo i da je udobna. Ne smije biti preširoka niti preuska, stoga isprobajte nekoliko komada prije nego što pronađete čizme koje Vam stoje kao salivene. Obuća mora biti vodonepropusna kako bi zaštitila Vaša stopala od blata i kiše te kako bi cijelo vrijeme ostala suha i topla. 
  • Još jedan koristan savjet jest da sa sobom uvijek ponesete kartu ili kompas. Na većini današnjih pametnih telefona dostupne su mnoge aplikacije s GPS-om s pomoću kojih ćete doznati svoju lokaciju kako se ne biste izgubili. Ipak, preporučuje se da sa sobom također ponesete kompas ako Vam se isprazni baterija.
  • Posljednji, ali ne manje važan savjet jest da nikada ne planinarite sami. Uvijek biste trebali biti s nekim, a ako baš inzistirate na planinarenju bez pratnje, onda obavijestite nekog poznanika o tome kamo idete i kada se namjeravate vratiti. 
 
Ponudili smo Vam nekoliko najvažnijih savjeta kojih biste se trebali pridržavati prije nego što krenete planinariti prvi put. Podgora je fantastična lokacija za planinarenje, stoga ponesite opremu, potražite vodiča i otisnite se u istraživanje ovoga čudesnog dijela Dalmacije. 
 
 
Izaberi sobu Izaberi sobu
Kontaktirajte nas