COVID-19 info: We think about your safety
Rrýchla ponuka
Medora-Hero

Kako se pripremiti za odmor u Hrvatskoj?

Hrvatska je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Europi. Ova prekrasna zemlja na Jadranskome moru diči se s tisuću otoka i mnoštvom zadivljujućih prirodnih ljepota. Bez obzira na to kamo se zaputite u Hrvatskoj, zasigurno ćete naići na neku šarmantnu posebnost koja Hrvatsku izdvaja od ostalih zemalja Europe. Kako biste se što bolje pripremili za svoj odmor u Hrvatskoj, pročitajte neke važne informacije vezane uz ovu zemlju.
 
Načini plaćanja i valute koje se koriste u Hrvatskoj 
 
Hrvatska valuta naziva se kuna, a jednu kunu čini stotinu lipa. Svoje je ime dobila po kuni, životinji nalik lasici, zbog toga što su prije mnogo stoljeća Hrvati često trgovali krznom kune. Kratica za kunu je kn, a dostupna je u novčanicama od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna te kovanicama od 1, 2, 5 i 25 kuna te 1, 2, 5, 10, 20, i 50 lipa.
 
Sa sobom ne morate ponijeti hrvatsku valutu zato što valutu vlastite zemlje možete promijeniti u lokalnim bankama i na bankomatima koji su dostupni na svakom koraku diljem zemlje. Tečaj je vrlo povoljan te ćete morati platiti samo manju naknadu za uslugu, čiji iznos ovisi o banci iz zemlje koje dolazite. Nemojte zaboraviti da je službena valuta u Hrvatskoj kuna, a ne euro. Međutim, određeni hotelski resorti, restorani i privatni smještajni objekti primaju eure, iako to nije učestala praksa.
 
Kako maksimalno iskoristiti odmor u Hrvatskoj? 
 
  • Hrvatska vrvi fantastičnim lokacijama koje vrijedi posjetiti, stoga nemojte očekivati da ćete uspjeti obići sve znamenitosti za vrijeme svog prvog posjeta. Ako u Hrvatskoj na odmoru ostajete samo tjedan ili dva, morate na dan ili dva posjetiti glavni grad Zagreb, a zatim nastavite prema jadranskoj obali gdje možete istraživati plaže i ljupke stare gradove i sela. Lokacije pod zaštitom UNESCO-a, kao što su Plitvička jezera, slavonski vinogradi, utvrđeni grad Dubrovnik, Split, Pula i zagorski dvorci samo su neka od mjesta koja biste definitivno trebali posjetiti. 
  • S obzirom na to da je Hrvatska iznimno popularna turistička destinacija, unaprijed isplanirajte svoje putovanje i rezervirajte smještaj. Osim odsjedanja u hotelima, također razmotrite unajmljivanje privatnih soba jer je to u većini slučajeva najjeftinija opcija, a na taj se način također možete sprijateljiti s lokalnim stanovništvom koje Vam može ponuditi neke korisne savjete.
  • Konzumirajte lokalna vina i piva jer Hrvatska nudi odlična alkoholna pića. Ožujsko i Karlovačko najpopularnija su piva u Hrvatskoj, dok su crni dingač i bijeli pošip vrhunske dalmatinske sorte vina. Malvazija je još jedno odlično vino koje se proizvodi u Istri. 
  • Kušajte hrvatske morske plodove. Morski plodovi iz Jadranskog mora vrhunske su svjetske kvalitete zbog čega jednostavno morate posjetiti neke od lokalnih restorana i kušati njihova slasna jela. Možete birati između niza ribljih specijaliteta, stoga dobro razmislite prije nego što kušate lokalna jela poput miješane ili riblje plate. 
  • Imajte na umu da su u ljetnim i proljetnim mjesecima česte najezde komaraca, stoga nemojte zaboraviti ponijeti učinkovito sredstvo kojim ćete se zaštititi od njih. Izbjegavajte nanošenje opojnih mirisa, a preporučeno je nositi i odjeću svijetlih boja.
  • Prije putovanja u Hrvatsku uplatite putno osiguranje, čak i ako ostajete samo nekoliko dana. Stanovnicima Europske unije preporučuje se da sa sobom ponesu svoje europske zdravstvene iskaznice kojima ostvaruju pravo na osnovno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Navedenom iskaznicom nisu pokrivena liječenja koja su u tijeku, kao ni hitni slučajevi, zbog čega bi bilo poželjno uplatiti putno osiguranje. Broj 112 jedinstveni je europski broj za hitne službe. 
  • Svoj odmor u Hrvatskoj provedite aktivno i na otvorenom. Osim sunčanja na plaži i kupanja u prekrasnome Jadranskome moru, izdvojite vrijeme i za otkrivanje skrivenih hrvatskih prirodnih bogatstava. Ljubitelji jedrenja na dasci trebali bi posjetiti otok Korčulu gdje mogu uhvatiti veličanstvene valove, a obožavateljima padobranskog jedrenja preporučuje se odlazak na planinu Učku koja je pogodna lokacija za uživanje u ovom ekstremnom sportu. Vidova gora na Braču izvrsna je lokacija za planinarenje i divljenje veličanstvenima pogledima, Nacionalni park Paklenica i slapovi Krke također su odlična mjesta za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama.
 
Vyber si izbu Vyber si izbu
Kontaktujte nás