COVID-19 info: We think about your safety
Wyślij zapytanie
Medora-Hero

Povijest i kultura Podgore

Ostale zanimljivosti:
  • prapovijesne gomile – Troje gomile kod Galebovih krila, Markova gomila na Strupini i tumule na brdu Supin (rijedak fenomen tipičan za Dalmaciju)
  • ostatak antičkoga nadgrobnog spomenika bračnoga para – stela
  • nalazi rimske keramike i novca – Bristica i drugi lokaliteti
  • brojne amfore koje svjedoče o brodskome prometu u antičko doba
  • ostaci kula iz turskoga razdoblja u Sridi Sela
  • nadgrobne ploče (14. i 15. st.) s prikazima mača i štita na groblju Sutikla
  • bakreni novčići s natpisom DALMA ET ALBA koje je u 17. i 18. stoljeću kovala Venecija

O tradiciji kršćanske vjere i vjerskih običaja danas svjedoči desetak crkava i nekoliko zavjetnih kapelica. Crkva sv. Tekle iz 17. st. srušena je u potresu 1962., a obnovljena krajem 20. stoljeća. Na istoimenome groblju pronađeno je nekoliko srednjovjekovnih grobova. U Selu se nalazi barokna crkva Svih svetih sa zvonikom iz 1764. koja je do 1962. bila središte duhovnoga života u Podgori. Poznata je po oltaru sv. Vicenca, zaštitnika općine Podgora, čiji se dan slavi u kolovozu, prve nedjelje nakon Velike Gospe.

Podgora svoje ime može zahvaliti položaju – pod gorom. Od pamtivijeka je Biokovo štitilo mjesto tada smješteno na njegovim padinama od neprijatelja i vremenskih nepogoda sa sjevera. Nakon velikoga potresa 1962. započelo je novo poglavlje u životu Podgore. Stanovnici su tada iz Sela prešli u Kraj kako danas lokalno nazivaju gornju i donju Podgoru. U Kraju su izgradili nove kuće i u potpunosti se okrenuli moru i turizmu.

Od vremena antičkih brodova Podgora je okrenuta moru. Ribarstvo je nekada bila osnovna privredna grana koja je prehranjivala generacije Podgorana. Današnja se Podgora razvila oko male luke. Godine 1942. u Podgori je osnovana ratna mornarica. Monumentalni spomenik iz 2. svjetskoga rata Galebova krila dominira vizurom Podgore kao sjećanje na pobjedu nad fašizmom na Jadranskome moru i na sve mlade živote izgubljene u obrani slobode i zavičaja.


 
Wybierz pokój Wybierz pokój
Kontakt