COVID-19 info: We think about your safety
Wyślij zapytanie
Medora-Hero

Užitak na pladnju

Dalmatinska kuhinja cijenjena je zbog svojih nutritivnih vrijednosti, bogatstva okusa i raznovrsnosti u kojima prednjače riba, školjke, rakovi, maslinovo ulje i zeleno lisnato povrće. Jedno je od najpoznatijih dalmatinskih jela pašticada, poznata još iz antičkoga vremena, potom jela pečena ispod peke, janjetina na žaru te brojni riblji specijaliteti, pečena hobotnica, lignje, zubatac, škarpina, lubin i naravno tradicionalni domaći sir, pršut i masline. 

Od slastica omiljene su aromatična rožata i neodoljive fritule te kolači od smokava, grožđica i badema.

Torta Makarana slastica je poznata na cijelome području Makarske rivijere, a priprema se po tradicionalnoj recepturi za blagdane, svečanosti i posebne goste. Legenda kaže da je torta dobila ime tek 1838. g. kada je poslužena saksonskome kralju Friedrichu Augustu za njegova posjeta Makarskoj.

Počasni gost, oduševljen bezimenom slasticom, odlučio joj je dati ime po gradu domaćinu. Danas je torta Makarana zaštićena kulturna baština, a njezinu važnost dokazuju i brojna natjecanja u izradi ove slastice.
Veliku ulogu u spravljanju jela na dalmatinski način imaju i mediteranski začini koji daju onu završnu privlačnu notu svakome jelu: origano, mažuran, ružmarin, bosiljak, lovor i kadulja.
Dalmacija je nadaleko poznata i po svojim kvalitetnim i nagrađivanim vinima koja okusom savršeno prate mediteransku kuhinju i stvaraju pravu čaroliju nepčanoga užitka!

 
Wybierz pokój Wybierz pokój
Kontakt