COVID-19 info: We think about your safety
Gyors ajánlat
Medora-Hero

Skywalk – Biokovska nebeska šetnica

Makarska rivijera dobila je svoju najveću atrakciju početkom srpnja 2020. godine. Na impozantnoj planini Biokovo izgrađen je Skywalk, nebeska šetnica u obliku potkove koja je postala nezaobilazno odredište svih gostiju koji posjete ovaj veličanstveni kraj.
Ako do sada niste, pravo je vrijeme da posjetite Skywalk i uživate u pogledu koji svakog posjetitelja ostavi bez daha.
 
ŠTO JE SKYWALK BIOKOVO?

Skywalk Biokovo je vidikovac koji je izgrađen na vrhu vertikalne stijene visoke nekoliko stotina metara, a svojim posjetiteljima daje mogućnost jedinstvenog osjećaja lebdenja među oblacima. Do njega se penjete stepenicama te šetate polukružnom staklenom plohom ne bi li nakon najviše pet minuta izašli na drugu stranu. Na taj način se protok posjetitelja ne zaustavlja te se ne stvaraju gužve. Pogled koji se pruža s njega jedan je od najspektakularnijih u Hrvatskoj, a na dlanu se vide Makarska rivijera, poluotok Pelješac te otoci Brač, Hvar i Korčula. Skywalk se nalazi na jugoistočnom dijelu Biokova, na 1228 m n/v.
 
PLANINA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA

Biokovo je jedna od najvećih, najviših i najljepših planina u Hrvatskoj. Izdignuta nad Makarskom rivijerom ponosno stoji kao njen štit te je mjesto s kojeg pucaju nezaboravni pogledi na Jadransko more. Najviši vrh, Sveti Jure visok je 1762 m te je drugi najviši vrh u Republici Hrvatskoj. Geologija Biokova ne može se promatrati samo u okviru granica Parka prirode, nego se mora sagledati sveobuhvatno i kompleksno. Prije otprilike 65 milijuna godina, započelo je sudaranje Afričke ploče sa Euroazijskom. Sužavanje oceanskog prostora izazvalo je jake tektonske poremećaje, pri čemu su se horizontalni slojevi naborali, razlomili i izdignuli iznad površine mora, tvoreći planinske lance kao što su Alpe i Dinaridi, čiji je jedan dio i Biokovo. Pored vidikovca Skywalk naći će te veliki geološki stup kao presjek stijene. Riječ je o trodimenzionalnom prikazu svih različitih slojeva stijena u parku i njihovim promjenama od početka sve do danas.
 
KAKO DOĆI DO BIOKOVA?

Do Parka prirode Biokovo najlakše je doći vlastitim automobilom iz smjera Makarske te iz smjera Podgore preko sela Gornja Podgora. Najviša cesta u Hrvatskoj, ona biokovska vodi do vrha Sveti Jure te se istom tom prometnicom služe svi oni koji se odluče na posjet Skywalku. Glavni ulaz u Park prirode Biokovo udaljen je otprilike 7 km od Podgore. Vožnja od Podgore do Skywalka traje oko 45 minuta. Pristup je moguć u vlastitom aranžmanu iako treba obratiti pozornost na specifične uvjete koji vladaju na planinskoj cesti te se prilagoditi prometu koji se na njoj odvija. Od ulaza u Park prirode do Skywalka vozite se 13 km asfaltiranom cestom. U slučaju da nemate vlastito prijevozno sredstvo izlet je moguće organizirati i na recepciji Hotela Medora Auri.
 
KADA MOGU POSJETITI BIOKOVO I SKYWALK?

Nebeska šetnica otvorena je svake godine od početka travnja do kraja listopada. Iako je Skywalk otvoren gotovo cijeli dan, od 7:00-19:00 h, preporučamo posjet parku u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Na taj način svaki posjetitelj će osjetiti ovo mjesto na najbolji mogući način, u vrijeme izlaska i zalaska sunca. Boje koje se prelijevaju preko Biokova te sunce koje zalazi u Jadransko more na svakog će posjetitelja ostaviti nezaboravan utisak.
 
ULAZNICE I CIJENA

Obzirom da se Skywalk nalazi u Parku prirode Biokovo, plaćate samo ulaznicu za park te je u cijeni ulaznice uključen posjet i Skywalku. Dnevna karta za odraslu osobu iznosi 60 kn, dok djeca ispod 7 godina imaju besplatan ulaz. Posjetitelji s posebnim potrebama plaćaju 35 kn, a ulaznice su dostupne na ulazu u Park prirode Biokovo. Svakako preporučamo da osim Skywalka posjetite i druge zanimljivosti Biokova, poput vrhova Vošac i Sveti Jure.
 
SIGURNOST NA BIOKOVU I SKYWALKU

Skywalk Biokovo građen je od čelika i stakla te je testiran na razne načine kako bi posjetiteljima pružio maksimalnu sigurnost. Vatrogasno društvo jednom je čak napunilo cijelu šetnicu vodom koja je bez problema izdržala taj golemi pritisak.
U istom trenutku, maksimalno se na šetnici može zadržati do 30 posjetitelja kako bi svaka osoba imala privatnost i mjesta za potpuno uživanje.
 
SKYWALK ZA AVANTURISTE

Ako vam vožnja motornim vozilom nije opcija, Biokovo pruža fantastične mogućnosti za planinarenje i biciklizam. Do Skywalka vodi nekoliko planinarskih staza koje počinju u Tučepima, Makarskoj i Podgori. Isto tako, za one kondicijski najspremnije, veliki izazov je biokovska asfaltna cesta te se dio posjetitelja odlučuje na uspon biciklima od samog ulaza u park. Za one koji vožnju preferiraju brdskim MTB biciklima, preporučamo novootvorenu, 8 km dugu makadamsku trasu koja počinje u selu Saranač, a na biokovsku cestu se uključuje kod restorana „Vrata biokova“. Svakako savjetujemo da si osigurate dovoljne količine vode, posebno u ljetnim mjesecima kada temperature prelaze 30 C.
 
Skywalk Biokovo mamac je za sve ljubitelje prirode te mjesto koje će vam u sjećanju ostati kao „highlight“ vašeg odmora na Jadranu. Čuvajte ovu divnu planinu, divite se njenoj ljepoti, a ljubazno vas molimo da sve svoje stvari ponesete sa sobom natrag u dolinu.
Choose a room Choose a room
Contact