COVID-19 info: We think about your safety
Gyors ajánlat
Medora-Hero

Kako se pripremiti za ronjenje na dah? Sigurnosni savjeti i trikovi

Ronjenje na dah u današnje je vrijeme vrlo popularna aktivnost koja je atraktivna mnogobrojnim zaljubljenicima u vodene sportove diljem svijeta. Ako Vas privlači ovaj uzbudljivi sport, savjetujemo Vam da najprije položite stručni tečaj prije nego što se njime krenete ozbiljnije baviti. Ronjenje na dah uglavnom se ne smatra opasnim sportom, ali može to postati ako ne prođete potrebnu obuku. 
 
Ako se želite početi baviti ovim uzbudljivim sportom, nema bolje lokacije od Podgore na Makarskoj rivijeri. Prekrasno, kristalno čisto Jadransko more savršeno je mjesto na kojemu možete početi s otkrivanjem tajni ronjenja na dah. 
 
Vrhunski hotel Medora Auri u Podgori također je savršeno mjesto za odmor s obzirom na to da su plaža i more udaljeni samo nekoliko koraka od hotela. Ovdje ćete pronaći profesionalce koji će Vas naučiti tehnikama ronjenja na dah. 
 
Najprije se morate dobro pripremiti prije nego što uđete u more. Morate naučiti tehnike opuštanja mišića i pravilnog disanja koje je ključno da ne biste prenaglo izronili, izgubili svijest ili se utopili. 
 
  • Prije ulaska u vodu najprije se morate dobro opustiti kako biste mogli kvalitetnije i dulje roniti. Morate biti potpuno opušteni jer tako rabite kisik maksimalno učinkovito. To je nešto što dolazi s iskustvom, ali dobar savjet za početnike je da nikad ne razmišljaju o tome koliko dugo i koliko duboko će roniti. Umjesto toga, trebali biste se koncentrirati na čarobno podvodno okružje i osjećaj ugode koje ono stvara. Jedan od načina na koji možete povećati samopouzdanje dok ste u vodi jest da vrlo polako izronite nakon svakog zarona.
 
  • Disanje je druga najvažnija stavka u pripremama za ronjenje na dah. Pravilno disanje pozitivno utječe na Vaš organizam – srce, mišiće, živčani i probavni sustav, pamćenje, sposobnost koncentriranja i još mnogo toga. Danas se većina ljudi koristi tehnikom plitkog disanja. Udišu i izdišu koristeći se samo gornjim dijelom prsa. Nedostatak plitkog disanja je u tome što pomiče samo vrlo malu količinu zraka u plućima. Također zahtijeva pojačani rad mišića zbog čega ćete se brže umoriti nego ako ste disali dublje. Pri dubokom disanju dijafragma se spušta do abdomena, koji se zatim širi na sve strane i u smjeru kralježnice. Trbušno disanje omogućuje Vam da se više odmorite i smiruje tijelo zbog toga što se broj udisanja smanjuje, ali se povećava njihova učinkovitost. 
 
  • Tehnika trbušnog disanja lako se svladava uz malo vježbe. Najprije morate uspravno stati i stopala držati zajedno. Zatim se morate umiriti, opustiti i pokušati razbistriti um. Nakon toga lagano otvorite usta i lagano uvucite trbuh pritiskom dlanova. Brojite do šest i izdahnite. Nastojte zadržati dah nekoliko sekundi, zatim lagano izdahnite i ponovno udahnite. Ponovite ovo nekoliko puta dok ne poboljšate tehniku disanja. Kada krenete usvajati tehniku trbušnog disanja, nemojte se koncentrirati na samo disanje, već na postupak uvlačenja i izbacivanja trbuha. Ako ste početnik, nekoliko tjedana vježbajte jedanput ujutro nakon što se probudite i jedanput navečer prije spavanja. 
 
Osim pridržavanja navedenih tehnika, također biste trebali usvojiti još nekoliko savjeta vezanih za ronjenje na dah. Prvi savjet je da nikada ne ronite sami. Uvijek bi netko trebao biti uz Vas ako zatrebate pomoć. 
 
Drugi savjet je da se prije ulaska u vodu primjereno pripremite za ronjenje velikim brojem suhih treninga. 
 
Treći savjet je da ne hiperventilirate, a posljednji je da uvijek uzmete u obzir vlastite granice kad je riječ o ronjenju na dah. Uzmite si dovoljno vremena, vježbajte i polako napredujte. 
 
 
Choose a room Choose a room
Contact